Unionssverige

I början av 1370-talet är Valdemar Atterdag kung i Danmark och han hade under sin regeringstid framgångsrikt fått Danmark på fötterna igen. Han har dock nyligen besegrats Albrekt av Mecklenburg som är kung i Sverige och har tvingats till att utnämna sin dotterson, Albrekt IV av Mecklenburg till dansk tronföljare. Albrekt av Mecklenburg har tagit den svenska tronen av Håkan Magnusson som tidigare kallade sig kung av Sverige och Norge, men som nu enbart har kontroll över Norge. Håkan Magnusson är gift med Valdemar Atterdags dotter Margareta och de har en son, Olof, som genom sina föräldrar och morfar har rätt till kungakronan i Norge, Danmark och Sverige.

När Valdemar Atterdag dör i oktober 1375 blir inte Albrekt IV dansk kung. Istället är det den norska kungens blott fyraåriga son Olof som med stöd av de danska stormännen blir dansk regent. Det beslutas också att det är hans föräldrar, Håkan och Margareta, som ska regera. I början av 1380 dör Håkan och Olof blir kung i Norge. Dock är det Margareta som är förmyndare och står som regent i både Norge och Danmark.


Foto: Karl Andersson/Linda Clarin

Någon gång under den här tiden kommer Nils Jönsson Svarte Skåning in i historien. 1381 har han kommit på god fot med Margareta som hon ger honom allt gods i Fjärås Härad (Halland) som Magnus Porse och Torkel Barun tidigare ägt för "sina tjänster till drottningen". Det finns flera dokument som styrker att drottning Margareta har gott öga till Svarte Skåning.

Under sommaren 1385 börjar Olof Håkansson använda titeln "sann arvinge till Sveriges rike", men han dör bara två år senare. Margareta agerar fort och har i slutet av 1388 blivit erkänd som drottning i Danmark och i Norge. Samtidigt är Sverige under kung Albrekt av Mecklenburg i kris. Kungens stöd har försvagats och flera svenska stormän söker stöd hos Margareta. Genom Dalaborgstraktaten erkänns Margareta som Sveriges "fullmäktiga fru och rätta husbonde" och hon lovas militärt stöd om hon störtar Albrekt av Mecklenburg.


Nils Jönsson Svarte Skåning är under den här tiden delaktig i kriget, och att han gjorde inte alltid helt rätt för sig. I ett brev från 1397 står det att biskop Torsten i Skara fritar Svarte Skåning och hans väpnare Mikael Nilsson i från allt ansvar för vad de gjort mot biskopen och hans kyrkor under den sista krigstiden. Exakt vad de gjort framgår inte.




Foto: Andrea Håkansson

Albrekt av Mecklenburg agerar när oppositionen mot honom blir allt starkare. Han reser till Mecklenburg för att samla ihop legosoldater och när han är på väg tillbaka till Sverige tvingas han undsätta Axevalla slott som belägrats av Margaretas styrkor. Svarte Skåning är på plats och när större delen av Margaretas här lämnar för att möta Albrekt av Mecklenburgs armé så är det Svarte Skåning som stannar på platsen och intar Axevalla slott för Margaretas räkning. Margaretas arme besegrar Albrekt av Mecklenburg vid slaget vid Åsle i början av 1389. I samband med detta blir Nils Jönsson Svarte Skåning slagen till riddare.


1397 blir Margareta unionsdrottning och Svarte Skåning fortsätter vara på god fot med henne. Det finns flera brev som visar att han representerat drottningen i olika ärenden. När Svarte Skåning tagit på sig ansvaret för sin fogde Mikael Nilssons beskattning av bönder, skriver Margareta att hon vill tala med honom innan hon håller rättarting.



Foto: Karl Andersson/Linda Clarin

Som arvinge har drottning Margareta hämtat sin systers dotterson, Bogislav till Danmark. Han får byta namn till Erik av Pommern och han kröns till kung i Norge (1389), Danmark (1396) och Sverige (1396). Han blir krönt i Kalmar den 17 juni 1397 som unionskung, men det är drottning Margareta som styr fram till sin död. Svarte Skåning dör 1410 och lämnar efter sig sin hustru Märta. Han är drottning Margareta trogen in i döden. Två år senare är det drottning Margaretas tur. Hon dör av pesten och begravs året efter i Roskilde domkyrka.


Sidan kommer att uppdateras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar